składniki:
- 3 pomarańcze
- 5 szklanek cukru (można nieco mniej)
- 3 szklanki wody
- kilka goździków
- gwiazdki anyżu
- kora cynamonu
wykonanie:
Wodę razem z cukrem gotuję w garnku na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Pomarańcze dokładnie szoruję, płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym. Kroję je na plastry (ok. 0,5 cm grubości). Wrzucam do syropu i gotuję ok. 15 minut na wolnym ogniu. Do dużego słoika wrzucam kawałek kory cynamonu, fragment gwiazdki anyżu oraz 2-3 goździki. Układam najpierw plastry pomarańczy, a po napełnieniu słoika zalewam całość gorącym syropem. Zamykam i przekręcam słoik do góry nogami, żeby się szczelnie zassał. Odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Takie pomarańcze są doskonałym dodatkiem do herbaty i deserów, m.in. ciast czekoladowych.