Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oliwy
wykonanie:

Drożdże mieszam z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Gotowy rozczyn odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ucieram jajka z solą i resztą mleka. Dodaję wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiam ciasto. Nie może ono być zbyt gęste. Na koniec dodaję oliwę. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Ta porcja wystarczy na przygotowanie dwóch średnich pizz. Ciasto rozkładam na natłuszczoną blachę i odstawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielę na porcje - w zależności od ilości osób. Wykładam na natłuszczoną blachę, nadając kształt serca. To, co włożymy na pizzę - zależą tylko od nas. Ja na jej wierzch nakładam zawsze sos pomidorowy (obrane ze skórki pomidory miksuję z bazylią, oregano, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru). Na to można ułożyć plasterki szynki lub salami, ogórka kiszonego lub konserwowego, pokrojoną cebulę, paski papryki, oliwki, pomidora, kukurydzę, ananasa, no i oczywiście dużą ilość żółtego sera.

Tak przygotowane pizze zapiekam przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję je z sosem czosnkowym lub ketchupem. Przygotowanie domowej pizzy zajmuje mi około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież