Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- 1 pierś z kurczaka
- 4 jajka
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 1/2 kostki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kurczaka kroję na średniej wielkości kostkę. Przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na około 30 minut. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Podsmażam kurczaka na maśle (1 łyżka) na rumiany kolor. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zmięknie dodaję rozbite jajka. Doprawiam i smażę aż się ściągnie jajko. Na drugiej patelni podsmażam na maśle (1 łyżka) oczyszczone szparagi (najlepsze są same końcówki z główką). Jeśli są zbyt długie, to wcześniej je kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Doprawiam. Do kurczaka i jajek dodaję ugotowany, gorący makaron oraz roztopioną resztę masła. Delikatnie mieszam. Na koniec dodaję usmażone szparagi. Danie można jeszcze posypać startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.