Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- ziarenka: słonecznika, dyni, sezamu, orzechy laskowe, włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kawałeczki czekolady
- 1 jajko lub łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać jajko lub wodę lub śmietanę i roztopione masło. Znowu wymieszać. Ułożyć (forma dowolna: placki owalne lub okrągłe) na blachę z papierem do pieczenia. Warstwa ma być maksymalnie centymetrowej grubości. Nakładać łyżką lub ręką, uwaga, ciasto będzie się lepić do rąk więc można zwilżyć ręce wodą i uklepać niesforne ciasto. Piec w 180 stopniach aż będzie złote (ok 20-30 minut)