Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na spód:
  • 250 g herbatników (najlepiej zbożowych lub pełnoziarnistych)
  • ok. 80-100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 190 ml śmietany kremówki 36%
  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 340 g białej czekolady
Sos karmelowy:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
Ponadto:
  • solone orzeszki ziemne do dekoracji
Wykonanie:

Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję karmel - do małego garnuszka wsypuję cukier, dodaję wodę. Po zagotowaniu, zmniejszam moc palnika, gotuję najpierw do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści, a potem kolejne około 5 minut aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty, po czym ostrożnie wlewam kremówkę. Dodaję masło i sól. Mieszam do połączenia składników. Sosem polewam schłodzony sernik, po czym dekoruję solonymi orzeszkami.

 

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież