Składniki na spód:
- 250 g herbatników (najlepiej zbożowych lub pełnoziarnistych)
- ok. 80-100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 190 ml śmietany kremówki 36%
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 340 g białej czekolady
Sos karmelowy:
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka masła
- duża szczypta soli
Ponadto:
- solone orzeszki ziemne do dekoracji
Wykonanie:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję karmel - do małego garnuszka wsypuję cukier, dodaję wodę. Po zagotowaniu, zmniejszam moc palnika, gotuję najpierw do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści, a potem kolejne około 5 minut aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty, po czym ostrożnie wlewam kremówkę. Dodaję masło i sól. Mieszam do połączenia składników. Sosem polewam schłodzony sernik, po czym dekoruję solonymi orzeszkami.