Składniki:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (może być też inny smak),
- 400 ml mleka,
- 1 łyżka cukru,
- truskawki
Wykonanie:
Owoce myję. Połowę z nich miksuję, dodając około 1 łyżkę cukru. Budyń rozrabiam i gotuję według przepisu na opakowaniu, używając jednak tylko 400 ml mleka (a nie 500 ml, jak pewnie będzie w przepisie). Foremki na babeczki płuczę w zimnej wodzie i przelewam do nich gorący jeszcze budyń. Przestudzam. Foremki umieszczam na talerzykach do góry dnem i lekko stukając, wydostaję z nich budyniowe babeczki. Oblewam je zmiksowanymi owocami i dekoruję pozostałymi, całymi owocami. Jeśli podam je od razu, w środku będą jeszcze nie do końca ścięte - prawie półpłynne. Jeśli przetrzymam je w lodówce dłużej, zetną się do końca.