składniki:
- 1 kg dojrzałych, słodkich pomarańczy
- 1 banan
- 2 dojrzałe gruszki
- 4 galaretki pomarańczowe
- 3 jajka
- 1 kg serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru
- esencja waniliowa (do smaku) lub ziarna wanilii
- około 300 g ciastek korzennych
wykonanie:
Obieram pomarańcze ze skórki - również na ile się da z białej części skórki. Podobnie postępuję z bananem. Z gruszki usuwam tylko gniazdo nasienne i ogonek. Wszystkie owoce miksuję na papkę. Rozpuszczam galaretkę w 4 szklankach gorącej wody. Dodaję owocową masę i dokładnie mieszam. Jeśli jest za mało słodka - można ją dosłodzić. Odstawiam w chłodne miejsce. Ubijam jajka z cukrem na kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodaję esencję waniliową lub ziarna wanilii, a na koniec serek homogenizowany. Na dno słoiczków, literatek lub salaterek kruszę suche ciastka korzenne - zostawiając kilka w całości do dekoracji. Wylewam na nie masę jajeczno - serową i odstawiam do stężenia. Kiedy masa pomarańczowa zaczyna tężeć - wylewam porcjami na masę jajeczno - serową. Przed podaniem dekoruję ciastkiem korzennym.