Składniki:
- 4 galaretki w różnych kolorach
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- olejek śmietankowy
- szczypta soli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Każdą galaretkę osobno rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody. Studzę. Żelatynę zalewam 2-3 łyżkami zimnego mleka i odstawiam. Mleko zagotowuję ze szczyptą soli i cukrem. Dodaję olejek śmietankowy. Rozpuszczam w nim napęczniałą żelatynę, po czym studzę. W foremkę o ciekawym kształcie (najlepiej silikonową) wylewam 1/2 pierwszej galaretki i wkładam do lodówki. Gdy stężeje wylewam kolejny kolor i znów odstawiam do stężenia. Na twardą warstwę wylewam cienką warstwę mlecznej galaretki. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania wszystkich galaretek. Po kilku godzinach w lodówce, deser wykładam z formy. Można go podać z owocowym sosem.