Składniki:
- około pół średniej dyni
- około 1 litr wody
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- śmietankowy serek topiony
- 2 jajka
- 4 łyżek mąki tortowej
Wykonanie:
Dynię obieram, wyjmuję pestki i kroję w kostkę. Zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości dyni. Miksuję blenderem. Jeśli wyjdzie mi papka to dolewam jeszcze wodę i doprawiam solą i pieprzem (lub „jarzynką”). Odlewam pół szklanki zupy i rozpuszczam w niej serek. Do reszty zupy dodaję masło. Zagotowuję. Jajka i mąkę mieszam na jednolitą masę, delikatnie solę. Wlewam cienką strużką na gotującą się zupę, aby były malutkie i drobniutkie. Dodaję rozpuszczony serek. Doprawiam do smaku. Posypuję posiekaną natką pietruszki.