Składniki:
- 40 g masła
- 3 duże pory
- 1 cebula
- około 1 litra bulionu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 150 ml słodkiej śmietanki 15%
- natka pietruszki
Składniki do dekoracji (do wyboru):
- jogurt grecki
- zielona pietruszka
- grzanki z chleba lub grzaneczki czosnkowe
- prażone płatki migdałowe
- pestki dyni
- groszek ptysiowy
Wykonanie:
Pory oczyszczam z zewnętrznych liści, pozostawiając białą oraz jasno zieloną część, dokładnie płuczę i kroję na plasterki. Obraną cebulę kroję w kostkę. W dużym szerokim garnku roztapiam masło, dodaję por i cebulę. Podgrzewam aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodaję bulion i gotuję do miękkości warzyw przez około 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję oliwę extra vergine, posiekaną natkę i miksuję na gładki, lekko puszysty krem. Dekoruję według uznania.
Dariusz Pietrzyk
szef kuchni Pałacu w Pakosławiu