Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 40 g masła
  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • około 1 litra bulionu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 150 ml słodkiej śmietanki 15%
  • natka pietruszki

 

Składniki do dekoracji (do wyboru):
  • jogurt grecki
  • zielona pietruszka
  • grzanki z chleba lub grzaneczki czosnkowe
  • prażone płatki migdałowe
  • pestki dyni
  • groszek ptysiowy

 

Wykonanie:

Pory oczyszczam z zewnętrznych liści, pozostawiając białą oraz jasno zieloną część, dokładnie płuczę i kroję na plasterki. Obraną cebulę kroję w kostkę. W dużym szerokim garnku roztapiam masło, dodaję por i cebulę. Podgrzewam aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodaję bulion i gotuję do miękkości warzyw przez około 15 minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję oliwę extra vergine, posiekaną natkę i miksuję na gładki, lekko puszysty krem. Dekoruję według uznania.

Dariusz Pietrzyk
szef kuchni Pałacu w Pakosławiu

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież