Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Porady kulinarne

łatwe
4-6 osób
do 2 godzin

Słodki, lukrowany i zakręcony rogal, zwłaszcza z nadzieniem makowym to tradycyjny wypiek na 11 listopada.

Grzybobranie to niemal sport narodowy Polaków. Jak tylko zaczyna się sezon, kto tylko może rusza z koszykiem lub wiaderkiem w leśną głuszę. Kiedy już ich uzbiera zadowalającą ilość, zastanawia się co z nimi począć. Na ogół jedne przeznaczamy do suszenia, inne marynujemy, zamrażamy, albo spożywamy na świeżo - w sosach, zupach czy farszach. Choć ich walory odżywcze pozostawiają wiele do życzenia, trudno wyobrazić sobie świąteczne przysmaki bez suszonych grzybów, które nadają niepowtarzalnego smaku zupom, pierogom czy potrawom z kapusty.

Szczególnie polecana jest do potraw z pomidorami, pizzy i sałatek.

Jak lato to i upał. Jak sobie z nim radzić? Jednym ze sposobów na ochłodę są kostki lodu - idealny dodatek, m.in. do wody.

Nie ma nic lepszego w upalne dni, jak porcja zimnych lodów. Wyśmienicie smakują, schładzają organizm, a nawet poprawiają nastrój.

 

Długi majowy weekend to czas, w którym wielu z nas rozpoczyna sezon grillowy.

Na ogół uważany jest za chwast, a tak naprawdę to roślina o bardzo cennych właściwościach.