Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Porady kulinarne

Jest jedną z najstarszych metod dojrzewania mięsa. Różnica jest taka, że do marynowania przygotowuje się zalewę kwaśną z dodatkiem octu lub wina, maślanki lub mleka kwaśnego. Do peklowania przyrządza się zalewę z dodatkiem soli. Przy marynowaniu mięso naciera się solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem. Można też mięso naszpikować słoniną lub czosnkiem.

Nie lubimy jej z powodu boleśnie parzących nas włosków. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rosnąca nie tylko na rowach i nieużytkach pokrzywa ma bogate właściwości lecznicze.

Wysiewana na odwróconych doniczkach, owiniętych watą czy talerzach wyłożonych watą, wykorzystywana jest do dekoracji stołu w okresie Świąt Wielkanocnych i najczęściej w tym okresie jest spożywana.

Idealne jako podstawa do burgerów, zarówno mięsnych, jak i jarskich.

Chcąc zachować odrobinę truskawkowego smaku na zimowe dni, możemy przygotować z nich delikatny mus.

Od 1 stycznia na etykietach mięsa mielonego powinny znajdować się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta.

Żywność wytworzoną i zapakowaną w przetwórniach przemysłowych przechowujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Natomiast czas przechowywania potraw i wyrobów domowych zależy od sposobu ich przygotowania, a produktów kupowanych „ na wagę” od ich rodzaju, jakości i świeżości w chwili zakupu. Jednak biorąc pod uwagę wartości żywieniowe najlepiej jest kupować produkty w ilościach potrzebnych do zaspokojenia bieżących potrzeb.