Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 2819
Lato to okres, kiedy zawiesiste i gęste zupy zastępujemy lekkimi, często chłodnymi, a nawet zimnymi.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 2025
Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. W ubiegłym roku statystyczny Polak skonsumował 42,2 kg tego mięsa. Jednak w ogólnej puli zjadanego mięsa, udział wieprzowiny z roku na rok maleje.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 5389
Jest jedną z najstarszych metod dojrzewania mięsa. Różnica jest taka, że do marynowania przygotowuje się zalewę kwaśną z dodatkiem octu lub wina, maślanki lub mleka kwaśnego. Do peklowania przyrządza się zalewę z dodatkiem soli. Przy marynowaniu mięso naciera się solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem. Można też mięso naszpikować słoniną lub czosnkiem.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 2709
Nie lubimy jej z powodu boleśnie parzących nas włosków. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rosnąca nie tylko na rowach i nieużytkach pokrzywa ma bogate właściwości lecznicze.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 2780
Wysiewana na odwróconych doniczkach, owiniętych watą czy talerzach wyłożonych watą, wykorzystywana jest do dekoracji stołu w okresie Świąt Wielkanocnych i najczęściej w tym okresie jest spożywana.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 2226
Idealne jako podstawa do burgerów, zarówno mięsnych, jak i jarskich.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 2204
Chcąc zachować odrobinę truskawkowego smaku na zimowe dni, możemy przygotować z nich delikatny mus.