Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
  • mięso i warzywa ugotowane w rosole (możemy wykorzystać nie tylko marchewkę, ale też seler i pietruszkę)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pół puszki zielonego groszku
  • pół puszki kukurydzy (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pęczek natki pietruszki
wykonanie:

Ugotowane mięso wyjmuję z rosołu. Oddzielam od kości i kroję na kawałki. Na drobną kostkę siekam też ugotowane warzywa. Na dnie małych foremek (mogą być też filiżanki lub kubeczki po jogurtach) wysypuję posiekaną pietruszkę i układam plasterek jajka. Na to wsypuję garść mięsa i warzyw. Na końcu wsypuję zielony, odcedzony groszek. Żelatynę moczę w szklance zimnego rosołu. Rosół (około 1,5 litra) przecedzam, podgrzewam, jeśli zachodzi potrzeba – doprawiam do smaku i mieszam z żelatyną. Studzę. Tak przygotowanym rosołem zalewam ostrożnie zawartość foremek i wstawiam do lodówki do stężenia. Przed wyjęciem galarety na półmisek przecieram ścianki czymś gorącym lub wkładam na moment do gorącej wody.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież