składniki:
- mięso i warzywa ugotowane w rosole (możemy wykorzystać nie tylko marchewkę, ale też seler i pietruszkę)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pół puszki zielonego groszku
- pół puszki kukurydzy (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 6 łyżeczek żelatyny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pęczek natki pietruszki
wykonanie:
Ugotowane mięso wyjmuję z rosołu. Oddzielam od kości i kroję na kawałki. Na drobną kostkę siekam też ugotowane warzywa. Na dnie małych foremek (mogą być też filiżanki lub kubeczki po jogurtach) wysypuję posiekaną pietruszkę i układam plasterek jajka. Na to wsypuję garść mięsa i warzyw. Na końcu wsypuję zielony, odcedzony groszek. Żelatynę moczę w szklance zimnego rosołu. Rosół (około 1,5 litra) przecedzam, podgrzewam, jeśli zachodzi potrzeba – doprawiam do smaku i mieszam z żelatyną. Studzę. Tak przygotowanym rosołem zalewam ostrożnie zawartość foremek i wstawiam do lodówki do stężenia. Przed wyjęciem galarety na półmisek przecieram ścianki czymś gorącym lub wkładam na moment do gorącej wody.