składniki:
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 10 gałązek natki pietruszki
- po około 300 g resztek ugotowanego mięsa z rosołu i ugotowanych warzyw z rosołu (marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora)
- 1 duże jajko
- 1 1/2 łyżeczki soli
- po ½ łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu mielonego
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 20 g oleju
- 15 g butki tartej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- masło do natłuszczenia formy
wykonanie:
Pokrojoną cebulę smażę na odrobinie oleju na złoty kolor. Razem z czosnkiem, natką pietruszki, mięsem i warzywami mielę maszynką do mięsa przez małe dziurki (można do tego wykorzystać również blender). Do mięsno-warzywnej masy dodaję resztę składników. Dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Foremki typu keksówki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wykładam w nie masę pasztetową, posypuje wierzch bułką tartą i dowolnymi suszonymi przyprawami i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Odstawiam do ostudzenia. Podaję pokrojony w plastry jako dodatek do świeżego pieczywa.