Nadziewane kacze szyjki, czernina, rosół z makaronem, faszerowane i pieczone kaczki, pasztety, kompoty, a także sałatki i ciasta ze śliwką bojanówką można było degustować podczas sobotniego święta w Gołaszynie.
Na imprezie „Wielkopolska Wieś Zaprasza” spotkało się tam kilkadziesiąt kół gospodyń wiejskich oraz gospodarstw i stowarzyszeń agroturystycznych z powiatów: kościańskiego, gostyńskiego, leszczyńskiego i rawickiego. Była to doskonała okazja do zaprezentowania ich osiągnięć, bogatego dorobku artystycznego, wymiany doświadczeń, a przede wszystkim integracji. Uczestnicy wzięli udział, m.in.: w przeglądzie kulinarnym „Potrawy kuchni wielkopolskiej z kaczką w roli głównej” oraz konkursach: „Warzywne cudaki”, „Poznaj świat śliwki Bojanówki w cieście” i „Warzywa i owoce na naszych stołach”. Z kolei uczniowie szkół ponadgimnazjalnych uczestniczyli w konkursie kulinarnym „Smaki ziemi rawickiej”. Tłumy zwiedzających próbowały "Rawickiego frykasu" (golejewskiego mięsiwa z osieckimi ogórkami, nadziewane smażonym serem z grillowanymi warzywami i sosem szczypiorkowym), "Karkówki grillowanej w duszonych warzywach" (z bułką paryską z masłem czosnkowym, koreczkami z sera i kiełbaskami rawickimi), "Karkówkę z poznańską otoczką" oraz "Świeżynkę wielkopolską", sernik "Poznańska pyra" i sałatkę "Zdziwiony kurczak".