Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Galeria zdjęć

Zdrowa i prosta – tak zazwyczaj postrzegana jest kuchnia grecka. Charakteryzuje się, m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb.

Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dominują w niej śródziemnomorskie smaki, zdrowe produkty, proste przepisy oraz nietypowe przyprawy. Cechami charakterystycznymi jest szerokie zastosowanie oliwy z oliwek, baraniny i różnego rodzaju warzyw. Większość dań można przyrządzić w kilka lub kilkanaście minut.

Grecy byli od zawsze uznawani za mistrzów przygotowania potraw z ryb i owoców morza. Do najprostszych należały ryby smażone na oliwie i z dodatkiem sera oraz ziół. Wiele przepisów zakładało też wykorzystanie ryb suszonych i mrożonych. Z mięs na stołach królowała przede wszystkim baranina, ale było to dość sporadyczne. Mięso pojawiało się raczej od święta, bo na co dzień Grecy bazowali na darach morza i warzywach. Nie bez powodu Grecję uznaje się za kraj, który sałatkami stoi. Słynna sałatka grecka to tylko jedna z niezliczonych propozycji podania warzyw.

Do smaku kuchni greckiej próbował przekonać swoich gości Marcin Olzacki z Jutrosina (powiat rawicki). Grecką ucztę rozpoczął od podania tiropitaki – pierożków z serem feta. Do tego zaserwował tzatziki - dip grecki z gęstego jogurtu, drobno poszatkowanego ogórka i czosnku. Nie zabrakło też sałatki greckiej – najpopularniejszej chyba sałatki świata. W jej skład wchodzą ogórki, pomidory, feta, i oliwa z oliwek. Po przystawce na stół „wjechała” zupa jajeczno-cytrynowa – avgolemono, przygotowana na bulionie, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskoczyła nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Moussaka – zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażana i pomidorów to już było prawdziwe mistrzostwo kuchni. To bardzo popularne w kuchni greckiej danie. Jego górną warstwę stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem. Na koniec boskie galaktoboureko – czyli ciasto filo z kremem. Uprzedzam – nie dla osób liczących kalorie. To ciasto powstałe z połączenia śmietanowego kremu oraz ciasta filo, polane złotym syropem z cytryny i pomarańczy.

 

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież