składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel wanilii
- 1 szklanka oliwy
- szklanka puree z dyni (kawałki dyni rozgotowuję i miksuję na puree)
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów
- opcjonalnie 2 obrane i wydrążone jabłka
- polewa czekoladowa lub cukier puder
wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem (jak na biszkopt). Dodaję oliwę, wanilię, puree, mleko, sodę i delikatnie mieszam łopatką lub rózgą. Na koniec dodaję sypkie, przesiane przez sito produkty oraz orzechy. Po dokładnym wymieszaniu wylewam na blaszkę. Opcjonalnie na wierzchu można rozsypać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto polewam polewą czekoladową i posypuje posiekanymi orzechami lub dekoruję cukrem pudrem.