Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijam na parze. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszam i wykładam na blachę. Piekę 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka płatków migdałowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubijam z cukrem. Dodaję mąkę ziemniaczaną oraz płatki migdałowe. Masę rozkładam na blaszkę, formując bezę. Piekę 60 minut w temperaturze 130-140 stopni C.
Składniki na masę malinową:
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml wody
- 600 g malin
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczam w połowie porcji wody, dodaję maliny i odstawiam do stężenia.
Składniki na masę śmietankową:
- 1 litra śmietany 30%
- 4 śmietan fix-y
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę ubijam ze śmietan fix-em i cukrem pudrem na sztywną masę.
Ostateczne wykonanie:
Na upieczony biszkopt wykładam połowę śmietany. Na nią wylewam tężejącą galaretkę z malinami i resztę śmietany. Przykrywam bezą.