Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła ewentualnie margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 4-5 żółtek
Pozostałe składniki:
- puszka masy makowej
- 2-3 białka
- bakalie
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) wysmarowanej tłuszczem rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je rozwałkowuję i nakładam na wierzch. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance) i posypuję bakaliami.