Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła ewentualnie margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 4-5 żółtek
 Pozostałe składniki:
  • puszka masy makowej
  • 2-3 białka
  • bakalie
  • 1 jajko do posmarowania ciasta 
Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) wysmarowanej tłuszczem rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je rozwałkowuję i nakładam na wierzch. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance) i posypuję bakaliami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież