W Poznaniu miała miejsce wielka uczta regionalnej polskiej kuchni, tradycyjnych receptur oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wszyscy amatorzy żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach mogli spróbować, m.in. wędlin, serów - smażonych, kozich czy dojrzewających, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw czy olei tłoczonych na zimno.
„Smaki Regionów” to pełna oryginalnej i smacznej żywności fiesta. Zaprezentowano tam, m.in. produkty przygotowywane w oparciu o dawne receptury, produkowane tradycyjnymi metodami z poszanowaniem lokalnych zwyczajów i wartości. Należy przy tym pamiętać, że było to także wydarzenie ekologiczne, zgodne z trendem slow food adresowane do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą uwagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które mają ekologiczne pochodzenie czy też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatem.
Kuchnia regionalna
W ekspozycji wzięli udział przedstawiciele wszystkich województw. Można tam było odnaleźć choćby wyroby cukiernicze marki Consonni, które zostały docenione przez ogólnoświatową organizację Slow Food. Specjalnością firmy jest pieczenie bab i ciast drożdżowych maślanych przy użyciu naturalnych drożdży, a sam proces produkcji Ciasta Drożdżowego Maślanego trwa ponad 72 godziny. Z kolei w „Ogródku Dziadunia” można było znaleźć receptury „od serca” - 70 różnych przetworów z owoców i warzyw, m.in. syrop z malin, żurek z własnego żyta, kiszoną kapustę, konfitury z płatków róży, czy jarzębiny. Nie zabrakło też zaskakujących smakołyków, jak choćby pierwsze w Polsce lody z... jadalnymi kwiatami. Łasuchy na pewno nie pogardzili regionalnymi śląskimi oblatami, czyli okrągłymi waflami robionymi według tradycyjnej receptury o smaku słodkim i waniliowym. Na stoisku pomorskiego nie zabrakło ryb oraz śledzi bałtyckich. Te ostatnie można było degustować w marynacie: korzennej, koperkowej czy z goździkami. - Rozmaite przetwory z ptactwa były ulubioną potrawą zarówno mieszkańców wsi, jak i mieszczuchów. Na wsiach pomorskich hodowano bardzo dużo drobiu: kur, kaczek oraz gęsi, czemu sprzyjały licznie występujące na tych terenach stawy i jeziora. Dlatego w tym roku na naszym stoisku nie zabrakło półgęska, pasztetu z kaczki, smalcu z gęsi czy innych ciekawych produktów, które zachwycą kubki smakowe - podkreśli przedstawiciel województwa pomorskiego. Województwo opolskie z kolei zachęcało do degustacji i zakupu dziczyzny, w tym: salcesonu z dzika, salami z dzika, jelenia i sarny, a nawet... hot dog-ów z jelenia. Z kolei sery wołoskie, farmerskie, bundze, bryndzę i liczne twarożki można było znaleźć, m.in. na stoisku przedstawicieli Beskidu Niskiego i Bieszczad. Największe ze stoisk, o powierzchni 350 m2, zaprezentowało województwo wielkopolskie. Wystawiło się na nim przeszło trzydziestu lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów – członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, jak i goście z regionów współpracujących z Wielkopolską z Mołdawii i Chorwacji.
Gwiazdy kulinarnego świata
Tegoroczna edycja targów kusiła nie tylko zapachem i smakiem, ale też obecnością gwiazd sceny kulinarnej. Można było tam spotkać choćby Mateusza Gesslera – znanego kucharza i restauratora, a także jurora programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior. Serca publiczności zdobyły występy Oli Nguyen – MasterChefa 2018 oraz Tadeusza Mullera - syna Magdy Gessler, a zarazem prowadzącego program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”. Potrawy kulinarne przez nich wydane znikały w okamgnieniu. Gościem specjalnym wydarzenia był Laurenti Zediu, kucharz pochodzący z Bałkanów, który szerszej publiczności dał się poznać dzięki udziałowi w VII edycji programu MasterChef, gdzie zajął 2. miejsce. Podczas pokazów kulinarnych zaprezentował dania kuchni rumuńskiej i mołdawskiej z wykorzystaniem regionalnych produktów pochodzących z Wielkopolski.
Wydarzenia towarzyszące
„Smaki Regionów” obfitowały też w inne atrakcje związane z jedzeniem, zdrową żywnością. Organizatorzy przygotowali Kino Kulinarne, czy Lodowy Test Smaku. Podczas imprezy wręczono również Medale Targów „Smaki Regionów”. Przeprowadzono też wielki finał konkursu kulinarnego „Bitwa Smaków”, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały regionalną potrawę według własnej receptury i z rodzimych produktów. W tym roku zainteresowanie wydarzeniem było najwyższe w historii - zgłoszono aż 784 kół. W Poznaniu zmierzyło się najlepszych 16 drużyn z całego kraju. Zwycięzcami okazały się panie reprezentujące KGW w Gorzykowie (woj. wielkopolskie), które wykonały nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie młodej kapusty. Drugie miejsce zajęło KGW „Ach, te baby” w Kłaninie (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie w dwóch smakach, a trzecie - KGW „Luba” w Lubajnach (woj. warmińsko-mazurskie) za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym. Poza nagrodami głównymi, przyznano także wyróżnienia. Otrzymały je: KGW w Olendach (woj. podlaskie) za oszukanego królika oraz KGW w Wilkowie (woj. dolnośląskie) za tort ziemniaczany z dziczyzną.
Jednym z wydarzeń, które zaplanowano podczas imprezy, było wręczenie certyfikatów nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Lista podmiotów promujących żywność wysokiej jakości w regionie powiększyła się o kolejne restauracje oraz producentów wędlin, wina, piwa, miodów, serów czy okowity z owoców.
„Odpoczywaj na wsi”
Ile wybrać „słoneczek”, które są odpowiednikiem dobrze znanych „gwiazdek” opisujących jakość hoteli? Czym różni się obiekt o statusie „Wypoczynek na wsi” od „Wypoczynek u rolnika”? Jaka jest specjalizacja kwater skategoryzowanych? Na te i inne pytania dotyczące różnych standardów użytkowych i jakościowych świadczonych usług w ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej, odpowiadali przedstawiciele Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w strefie „Odpoczywaj na wsi”. To tam też przekazywano informacje o Ogólnopolskiej Sieć Zagród Edukacyjnych, której przyświeca idea edukacji w gospodarstwie rolnym oraz promocja działalności gospodarstw edukacyjnych. - Celem działania sieci jest podniesienie prestiżu zawodu rolnika, upowszechnienie wiedzy na temat pochodzenia żywności oraz zachowanie dziedzictwa kulturowego polskiej wsi. Promujemy miejsca i usługi świadczone przez laureatów konkursu „Na wsi najlepiej” - mówi przedstawicielka sieci.
Na stoisku można było wziąć udział w różnego rodzaju konkursach, zabawach oraz warsztatach edukacyjnych i rękodzielniczych, m.in.: wypieku chleba, małych chlebków oraz figurek chlebowych. Była też degustacja ziół dodawanych do sera, pokaz różnych form serowarskich, prezentacja pasternaku i porównywanie go z pietruszką, a także gry i zabawy o gospodarstwie rolnym. Z kolei na warsztatach „Apteka na parapecie okna” prezentowano rośliny lecznicze i degustowano wyroby zielarskie.
Finalistki konkursu „Bitwa Smaków”:
Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach (województwo podkarpackie), Koło Gospodyń Wiejskich Czorsztyn (województwo małopolskie), Koło Gospodyń Wiejskich „Swojaki” Tarzymiechy Trzecie (województwo lubelskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Sokołowie (województwo kujawsko-pomorskie), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata w Kaliskach Kościerskich (województwo pomorskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Kłaninie „Ach te baby!” (województwo zachodnipomorskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Olendach (województwo podlaskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie (województwo opolskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Łuzkach (województwo mazowieckie), Koło Gospodyń Wiejskich Topola (województwo świętokrzyskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelcu (województwo śląskie), Koło Gospodyń Wiejskich w Gorzykowie (województwo wielkopolskie), Koło Gospodyń Wiejskich „Swojskie Babki” (województwo łódzkie), Koło Gospodyń Wiejskich w Janczewie (województwo lubuskie), Koło Gospodyń Wiejskich „Luba” w Lubajnach (województwo warmińsko-mazurskie), Koło Gospodyń Wiejskich Wilków (województwo dolnośląskie).
Nagrody „PERŁA 2019” otrzymali:
1. potrawy regionalne:
- Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO - za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą,
- KGW Szopinki - za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna,
- Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska - za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie,
- Fundacja Lubuska Spiżarnia za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni,
- D.E.C. Magdalena Dec, Mirosław Dec - za żeberka z dzika w pomidorach z miodem,
- KGW Popielów-Radziejów - za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami,
- KGW Ornontowice - za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością,
- Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. - Lokal Gęsia Chata - za dania z gęsiny,
- Gościniec Ryński Młyn - za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki.
2. produkty regionalne
- ser podpuszczkowy dojrzewający tylżycki - Ślubowskie Sery Igor Pietrzyk
- wino gronowe Sey - Winnica Świdnica
- miód lipowy „Złoto Damaszkowa” - pasieka Zuzia
- Ser Pielgrzym - Janusz Adamczyk Sery Adamczyk
- Baba muślinowa (sakramentka) - Agata Minda
- bronicka szyneczka w skórze - Maria Kruk MZ Kruk
- maślanka naturalna – OSM Bychawa
- zsiadłe mleko – OSM Krasnystaw
- sok jabłkowo-buraczkowy – Vita Natura Ekosusz Jolanta Chlebek
- nalewka gruszkówka – Janina Bańka
- szparagi konserwowe - Grzegorz Maryniowski PHU Biogrim
- szynka z sarny pieczona na dziko – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla
- udziec solony dojrzewający – PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko
- salceson wiejski – Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka
- miód leśny z Malinówki – Magdalena i Sylwester Świderscy
- ser podpuszczkowy dojrzewający – gospodarstwo ekologiczne Agatka
- kiełbasa swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny Jan Lisiecki
- mini tarta owocowa - NITA Tomasz Niciński
- napój „Jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego - PPHU „DUNINEX II” s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
- groseran królewski – Monika Lasoń Groser
- sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawką - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
- szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak
- kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja
- miodula tatrzańska – FHU u Bafii
- wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa
- smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
- kiełbasa podsuszana z Karniewa – Adam Węgłowski
- chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska
- masło extra z Olesna – OSM Olesno
- szpajza omy – Irena Wala
- chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk
- rolada makowa – GS „SCh” w Praszce
- ścierka – Krystyna Henzel
- ser biały w beczce – Bożena Wisła Bukowiec
- salceson w Maćku – Zygmunt Osip Wierzawice
- ser wólczan z kozieradką – Leda Ser Leszek Jakimowicz Wólka Krowicka
- miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka Leśny Dworek
- kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzata Wojtach
- rejbak – Monika Kosiorek-Obryś zajazd Herbu Wielbut
- sękacz – Terasa Biziewska
- ser werderkase – Mleczarnia Skarszewy sp. z o.o.
- mleko regionalne „Blisko od krowy 3.2%” - OSM Nowy Dwór Gdański
- powiślańska śliwka w occie – Gospodarstwo Rolne Rakowiec Elżbieta i Ryszard Szczukowscy
- likier jajeczny (advocat) – Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski
- piwo Jopenbier – Browar PG4
- masło krzepickie – OSM w Krzepicach
- miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
- chleb żytni razowy – ZPHU Ba-Ja S.C. J.Babula D.Janicka
- rytwiański karp wędzony – Gospodarstwo Rybackie Rytwiański Karp
- lody jagodowe ze Złotej – Zakład Cukierniczy Jacek Poniewierski
- kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
- ser pełnotłusty gouda olecka – OSM w Olecku
- miód pszczeli nektarowo-leśny z nostrzykiem – Pasieka Wędrowna Remigiusz Pleszkun
- miód pitny trójniak nowowiejski – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
- gzik wrzesiński – SM Września
- mus z gruszki cukrówki – Małgorzata Lempka
- miód akacjowy noteckie miody – Zbigniew Lisiński
- polski łosoś jurajski – Jurrasic Salmon sp. Z o.o. Grzegorz Karapuda
- chleb morski z Bobolic – GS „SCh” w Bobolicach
- białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydoni
„Klucz do Polskiej Spiżarni 2019” otrzymali:
Piotr Pilch (podkarpackie), Piotr Borowski (wielkopolskie), Teresa Palacz (wielkopolskie), Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (podlaskie), Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (zachodniopomorskie), Kamil Klekowski (opolskie), Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego (lubelskie), Arkadiusz Dąbrowski (lubuskie).
Laureaci „MLECZNEJ PERŁY”, konkursu na najlepszy produkt mleczny:
- Masło Tradycyjne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu (woj. dolnośląskie);
- Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa z Spółdzielni Udziałowców ze Strzałkowa (woj. wielkopolskie);
- Kamiennogórski Ser Pleśniowy ze Spółdzielni Mleczarskie KaMos w Kamiennej Górze (woj. dolnośląskie);
- Jogurt Naturalny Klimeko z Klimeko Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Spółka Komandytowa (woj. łódzkie).
Wyróżnienia otrzymali:
- Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Masło Ekstra z Wielunia (woj. łódzkie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Łowickie Ekstra (woj. łódzkie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg Półtłusty z Głuchowa (woj. łódzkie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Twaróg tradycyjny Tłusty (woj. mazowieckie);
- Spółdzielnia Mleczarska Spomlek Oddział w Chojnicach za Ser Żółty Salami (woj. pomorskie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Kefir Łowicki.
Medal Targów „Smaki Regionów” otrzymali:
- Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie - jogurt śmietankowy wiejski (wielkopolskie)
- Leśniczówka Gościejowice - salami z dzika pepperoni (opolskie)
- Salcum-Fixum - pasztet z królika (lubuskie)
- Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy - nalewka staropolska „Świeża Wiśnia” (mazowieckie)
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Wrześni - serek śmietankowy ręcznie wyrabiany (wielkopolskie)
- „Zielono Mi” Agnieszka Jarośińska - borówka amerykańska - konfitura z kwiatem bzu czarnego (mazowieckie)
- Bożena Wisła, Gospodarstwo Agroturystyczne w Bukowcu - ser solony biały z beczki (podkarpackie)
- Fungopol - zupa podgrzybkowa (pomorskie)
- Zakład Wędliniarski Flis-Pol - wędzonka miłomłyńska (warmińsko-mazurskie)
- Entero - Mazowieckie Powidła Śliwkowe (mazowieckie)
- Semco - oleje smakowe bio (wielkopolskie)
- Pasieka Ranczo „W Kaczej Dolinie” - miód wielokwiatowy (warmińsko-mazurskie)
- Grzegorz Jabłoński Pasieka Jabłońscy - miód leśny (warmińsko-mazurskie)
- Wiatrowy Sad – ekologiczny sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem aloesowym z Wysp Kanaryjskich (łódzkie)
- Nalewki Kresowe.Pl Stanisław Smarduch - Duch Kniei (opolskie)
- „Qraś” Wędliny Robert Kurko - kiełbasa wołowa-orzechowa (warmińsko-mazurskie)
- Gospodarstwo Rolne „Malinowy Ogród” - syrop „Malinowa Rozkosz” (zachodniopomorskie)
- Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej - musztarda kcyńska miodowa (kujawsko-pomorskie)
- Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk - barszczyk czerwony dziadunia (śląskie)
- Bielawska Wytwórnia Napojów - piwo sowie miodowe (dolnośląskie)
wyróżnienia:
- Krzysztof Kowalski – smalec ze świni złotnickiej (mazowieckie)
- ZEN – jedz zdrowo – pasztet z kaczki (pomorskie)
- Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-barć 1954” - miód gryczany z biernatki (pomorskie)