Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Włoską ucztę swoim gościom zaserwował Marcin Olzacki w swojej jutrosińskiej restauracji.

W menu znalazła się przystawka, a na nią focaccia z oliwą w czterech propozycjach, m.in. z pieczarkami, salami i oliwkami. Co to focaccio? To rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zupa to tradycyjne minestrone - ugotowanej na bazie warzyw, podana z makaronem. Danie główne to była iście poezja smaku - pasta (makaron) w trzech pysznych odsłonach - z czym? To już tajemnica szefa kuchni :) Z kolei deser to już było przypieczętowanie włoskiego sukcesu - panna cotta z sosem malinowym - klasyczny, bardzo prosty, włoski deser śmietankowo-waniliowy.

Właściciel restauracji, a zarazem szef kuchni Marcin Olzacki przeniósł w smaczny sposób na jutrosińską ziemię jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Przy okazji zadbał o włoskie elementy dekoracyjne, a nawet klimatyczną muzykę w tle. Uważam, że pierwszą tematyczną kolację w tej restauracji można uznać za bardzo udaną.

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. 

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież