Składniki:
- ok. 1,5-2 kg karkówki bez kości
- 0,5-0,75 litra słodkiej śmietany
- 2 zupy cebulowe w proszku
- 2 cebule lub 1 średniej wielkości por
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Karkówkę kroję na średniej grubości plastry, posypuję solą i pieprzem z dwóch stron. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym przesypując zupą w proszku i cebulą lub porem (pokrojonymi w piórka). Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem zalewam śmietaną. Zapiekam w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 1,5-2,5 godziny. W trakcie pieczenia mięso mieszam i polewam wytwarzającym się sosem, aby nie wyschło z wierzchu. Posypuję zieloną pietruszką.
Komentarze