Składniki:
- 60 dag piersi z indyka,
- 30 dag szparagów,
- 5 dag wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki mąki,
- vegeta,
- tłuszcz do smażenia,
- wywar ze szparagów
Wykonanie:
Z piersi wykrawam 4 dość duże plastry i dobrze je rozbijam. Pozostałe skrawki mięsa kroję na drobne paski. Szparagi myję, obieram, odcinam końce, kroję na kawałki około 4-centymetrowe. Przygotowuję farsz: paski mięsa, boczek drobno pokrojony, sól, pieprz, vegetę, zmiażdżony czosnek wymieszać. Taki farsz nakładam na plastry mięsa i na to kawałki szparagów. Zawijam roladki, smażę do miękkości, podlewając wywarem ze szparagów. Po wyjęciu mięsa robię sos - dodaję wywar połączony z mąką i ponownie zagotowuję.