Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- ok. 200 g wędzonej kiełbasy (najlepiej swojskiej)
- ok. 200 g kiszonych ogórków (często zamieniam je na kiszone szparagi)
- ok. 200 g boczniaków
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- gorczyca
- musztarda
- suszony majeranek
- świeży lubczyk
- 2-3 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
Wykonanie:
Oczyszczone mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm i rozbijam je tłuczkiem na jak najcieńsze płaty. Każdy oprószam solą i pieprzem. Smaruję musztardą. Posypuję kilkoma ziarnami gorczycy. Obraną cebulę drobno siekam. Podobnie postępuję z kiełbasą i ogórkami (szparagami). Mieszam farsz i doprawiam do smaku solą i pieprzem 1 cebulę, lekko ją podsmażam, po czym dodaję posiekane boczniaki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane kotlety faszeruję nadzieniem, zwijam zaczynając od boków, spinam je szpilką lub wykałaczką, ewentualnie zawijam nitką. Podsmażam roladki na rumiano na oleju, układając je na patelni na początku tą stroną, gdzie były spięte. Dodaję garść suszonych grzybów, lubczyk i zmiażdżony czosnek. Podlewam wodą. Duszę na małym ogniu około 45 minut. Podaję najczęściej z kaszą i sosem grzybowym.
Komentarze