Składniki na makaron:
- 500 g mąki
- 5 jajek
- sól
Składniki na sos:
- 400 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- dwie małe cebulki
- kilka ząbków czosnku
- łyżka masła lub odrobina oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- słodka śmietana 18%
- parmezan
Wykonanie:
Wyrabiam ciasto na makaron, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w 2 cm, długie paski. Gotuję go we wrzącej, osolonej wodzie. Na maśle lub oliwie smażę drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dorzucam pokrojoną dynię. Podlewam odrobiną wody i dodaję kilka łyżek śmietany, przykrywam pokrywką i duszę około 20 minut (aż dynia zmięknie). Miękką dynię miksuję na gładki, aksamitny sos. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Świeży gorący makaron mieszam z sosem. Podaję posypane parmezanem.
Joanna Miśkowiak
z Rawicza