Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki na makaron:
  • 500 g mąki
  • 5 jajek
  • sól

 

Składniki na sos:
  • 400 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • dwie małe cebulki
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka masła lub odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • słodka śmietana 18%
  • parmezan

 

Wykonanie:

Wyrabiam ciasto na makaron, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w 2 cm, długie paski. Gotuję go we wrzącej, osolonej wodzie. Na maśle lub oliwie smażę drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dorzucam pokrojoną dynię. Podlewam odrobiną wody i dodaję kilka łyżek śmietany, przykrywam pokrywką i duszę około 20 minut (aż dynia zmięknie). Miękką dynię miksuję na gładki, aksamitny sos. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Świeży gorący makaron mieszam z sosem. Podaję posypane parmezanem.

 

Joanna Miśkowiak
z Rawicza

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież