Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki:
  • 1 wypatroszony karp 
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 100 g migdałów pokrojonych na płatki
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
Składniki na sos rodzynkowy:
  • 100 g rodzynek
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru
  • sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka schłodzonego masła
Wykonanie:

Karpia myję, osuszam za pomocą ręcznika papierowego, filetuję i kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą i pieprzem. Następnie panieruję w mące, roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach migdałów. Smażę na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, tak aby migdały się nie przypaliły, a ryba nie była surowa. Rodzynki moczę w winie około pół godziny. Do rondla wsypuję cukier i podgrzewam tak, aby powstał karmel. Następnie dodaję sok, rodzynki z winem i skórkę z pomarańczy. Zmniejszam ogień. Dolewam śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu dodaję schłodzone masło i energicznie mieszam. Gotowym sosem polewam usmażonego karpia.

 

klasa II
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Rawiczu

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież