Składniki:
- 1 szklanka cieciorki lub zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 3-4 średnie ogórki kiszone
- 1 papryka czerwona
- 3 jajka
- majonez
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cieciorkę lub soczewicę moczę w zimnej wodzie przez co najmniej 8-12 godzin. Odsączam, wlewam świeżą zimną wodę i gotuję do miękkości. Solę pod koniec gotowania. Jajka ugotowane na twardo, paprykę, ogórki i cebulę kroję w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączam z zalewy. Do ugotowanej i odsączonej cieciorki lub soczewicy dodaję pozostałe pokrojone składniki. Dodaję 2 duże łyżki majonezu. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszam. Posypuję posiekaną natką.