Biszkopt jasny
Składniki:
- 7 jajek,
- 7 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijam na parze, odstawiam i ubijam do wystudzenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Piekę w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.
Biszkopt ciemny
Składniki:
- 7 jajek,
- 7 łyżek cukru,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijam na parze, odstawiam i ubijam do wystudzenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszam. Piekę w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.
Masa budyniowa
Składniki:
- 0,5 l mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek cukru,
- 3 żółtka,
- 1 budyń śmietankowy na ¾ l mleka,
- kostka masła
Wykonanie:
Z podanych składników gotuję budyń. Po wystudzeniu ucieram z masłem.
Masa makowa
Składniki:
- 25 dag maku,
- 30 dag cukru pudru,
- olejek migdałowy,
- 10 dag rodzynek,
- 3 żółtka,
- kostka masła
Wykonanie:
Mak sparzam, odsączam i mielę. Masło ucieram z cukrem pudrem i żółtkami. Dodaję mak, rodzynki i olejek.
Mus jabłkowo - galaretkowy
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe,
- 50 dag musu jabłkowego
Wykonanie:
Gotuję galaretki w 1,5 szklanki wody. Dodaję do musu jabłkowego, mieszam i studzę.
Tort
Pozostałe składniki:
- 2 łyżki spirytusu,
- 1 łyżeczka cukru,
- słoik powideł,
- polewa czekoladowa,
- orzechy do dekoracji
Wykonanie:
W szklance wody mieszam cukier ze spirytusem - do nakropienia krążków biszkopta. Każdy biszkopt kroję na pół i skrapiam słodką wodą ze spirytusem. Układam: ciemny biszkopt, połowę masy budyniowej, mus jabłkowo - galaretkowy, biały biszkopt, masę makową, ciemny biszkopt, masę budyniową, powidła śliwkowe, biały biszkopt. Wierzch i boki tortu smaruję masą makową, wierzch oblewam polewą czekoladową, a boki obsypuję orzechami. Można dekorować według własnego pomysłu.