Ciasto kruche
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zamiast robienia kruchego ciasta - dno blachy możemy wyłożyć ciastkami tzw. petitkami.
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatam, rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
Masa serowa
Składniki:
- 4 kostki sera śmietankowego,
- pół szklanki cukru,
- 6 żółtek,
- 1 budyń śmietankowy,
- pół szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- rodzynki,
- cytryna
Wykonanie:
Żółtka z cukrem ucieram w melakserze dodając stopniowo mleko, olej, a następnie ser. Chwilę miksuję. Dodaję budyń i sok z cytryny, chwilę miksuję. Ubijam białka, dodaję masę serową i rodzynki, wszystko delikatnie mieszam. Wylewam na ciasto. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 50 minut.