Składniki:
- 0,5 litra musu jabłkowego
- 0,5 kostki margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 przyprawa do pierników
- po 0,5 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
Mus jabłkowy, margarynę, cukier i kakao rozpuszczam. Do wystudzonych składników dodaję 3 żółtka, przyprawy, sodę oraz mąkę. Całość można wymieszać mikserem. Na końcu dodaję ubite białka i lekko mieszam. Piekę w temperaturze 175⁰C około 45 minut. Po upieczeniu polewam polewą czekoladową i dekoruję.
Maria Kaźmierczak
z KGW Stankowo (gmina Gostyń) - zwycięskie ciasto konkursu „Ciasta piernikowe i pierniki”, który się odbył podczas Forum Kobiet w Gołaszynie