Składniki:
- pół puszki moreli w zalewie
- 3 jajka
- 75 ml oleju
- 15 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 dag kremówki
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag kartoflanki
- skórka z otartej cytryny
- 1/2 opakowania proszku dopieczenia
- 5 dag suchego maku
Wykonanie:
Morele osączam na sitku i kroję na kawałki. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, skórką cytrynową i oliwą. Dodaję kremówkę. Ucieram mikserem na gładką masę. Sypkie składniki mieszam, i stopniowo dodając do masy na zmianę z ubitymi białkami. Na koniec mieszam z pokrojonymi morelami. Foremki na muffinki napełniam ciastem. Piekę w temperaturze 175˚C około 20 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.