Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
Dodatkowe składniki:
- 2 opakowania budyniu z cukrem (np. waniliowego i malinowego)
- 2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekam nożem, po czym szybko zagniatam na gładkie ciasto. Owijam folią i wkładam do lodówki na przynajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję, wycinam krążki (większe niż foremki do babeczek) i wylepiam nimi około 20 foremek (jeśli są silikonowe, to nie muszę ich smarować masłem). Piekę około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Gotuję budynie w jednej porcji mleka. Jeszcze ciepłym napełniam babeczki. Dekoruję owocami. Przygotowuję galaretkę w połowie zalecanej wody. Studzę. Gdy będzie tężeć polewam nią babeczki.