Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
mazurek
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • jajko + 1 żółtko,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag margaryny

 

Składniki na masę:
  • 2 szklanki śmietanki 30%,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mlecznej czekolady,
  • 5 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie:  

Mąkę przesiewam, robię dołek, wbija jajko i żółtko. Następnie dodaję posiekaną margarynę oraz cukier. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto, zawijam w folię i wkładam na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie rozwałkowuję i wykładam do przygotowanej formy. Nakłuwam widelcem. Piekę około 20 minut w temp. 180 stopni. Studzę. Śmietankę, cukier, posiekaną margarynę i połamaną czekoladę przekładam do garnka. Zagotowuję. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekam lub mielę w blenderze. Mieszam z wiórkami i dodaję do masy. Żelatynę namaczam w odrobinie zimnej wody. Odstawiam na 5 minut. Następnie podgrzewając - rozpuszczam. Przestudzam i dodaję do masy, dokładnie mieszam i odstawiam, aż całkiem ostygnie. Wylewam na zimne ciasto. Dekoruję.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież