Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej,
- jajko + 1 żółtko,
- 15 dag cukru,
- 15 dag margaryny
Składniki na masę:
- 2 szklanki śmietanki 30%,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 20 dag cukru,
- 10 dag mlecznej czekolady,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 5 dag margaryny,
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, robię dołek, wbija jajko i żółtko. Następnie dodaję posiekaną margarynę oraz cukier. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto, zawijam w folię i wkładam na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie rozwałkowuję i wykładam do przygotowanej formy. Nakłuwam widelcem. Piekę około 20 minut w temp. 180 stopni. Studzę. Śmietankę, cukier, posiekaną margarynę i połamaną czekoladę przekładam do garnka. Zagotowuję. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekam lub mielę w blenderze. Mieszam z wiórkami i dodaję do masy. Żelatynę namaczam w odrobinie zimnej wody. Odstawiam na 5 minut. Następnie podgrzewając - rozpuszczam. Przestudzam i dodaję do masy, dokładnie mieszam i odstawiam, aż całkiem ostygnie. Wylewam na zimne ciasto. Dekoruję.