Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 100 ml mocnej kawy
- 50 ml wódki
Wykonanie:
Jajka ubijam jak na biszkopt. Małymi porcjami dodaję cukier. Mąkę mieszam z kakao, przesiewam do masy. Czekoladę ścieram na tarce i wszystko razem delikatnie wymieszam. Wylewam na blaszkę i piekę w 180 stopniach przez 25 minut. Białka ubijam na sztywno. Małymi porcjami dodaję cukier i resztę składników. Masę wykładam na blaszkę, w której piekł się biszkopt. Piekę 15 minut w 180 stopniach i dosuszam kolejne 15 minut w 60 stopniach. Śmietanę ubijam z serkiem i cukrem pudrem na sztywną masę. Biszkopt nasączam ponczem (kawa wymieszana z wódką), smaruję dżemem, kremem. Na wierzchu układam bezę.
Komentarze