Składniki:
- 25 dag mąki,
- 15 dag margaryny,
- 20 dag cukru,
- 30 dag waniliowego serka homogenizowanego,
- 3 jajka,
- kisiel cytrynowy,
- cukier waniliowy,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję wystudzoną, stopioną margarynę. Następnie dodaję po łyżce przesianej mąki zmieszanej z sypkim kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję serek homogenizowany oraz cukier waniliowy, aromat i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto wylewam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę do babki. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę, posypuję cukrem pudrem lub lukruję.