Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki śmietany 12%,
- 20 dag truskawek
Wykonanie:
W jednej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej miksuję jajka. Dodaję do nich powoli cukier, cały czas miksując (tak jak na biszkopt), potem dodaję olej, śmietanę i wszystko jeszcze raz krótko miksuję. Opłukane i osuszone truskawki kroję na małe kawałeczki, dodaję do mąki i mieszam. Następnie łączę z masą jajeczną. Delikatnie, krótko mieszając, tak aby truskawki nie pogniotły się i nadal były lekko oprószone mąką. Ciasto przekładam do form na babeczki (muffinki). Babeczki piekę w nagrzanym do 175˚C piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem lub dekoruję.