Składniki na ciasto:
- 9 białek
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki + 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki maku
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
Składniki na masę:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 5 opakowań galaretek w różnych kolorach
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę. Wsypuję po trochu cukier oraz cukier waniliowy. Dodaję na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Dzielę ciasto na cztery części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą część dokładnie mieszam. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35 cm) nakładam od środka po dwie łyżki każdego typu ciasta. Piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzę ciasto i przekrawam je na dwa blaty. Każdą galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Wylewam każdą osobno do czterech płaskich naczyń i odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. Tężejącą piątą galaretkę miksuję z serkiem homogenizowanym. Dodaję pokrojone galaretki i mieszam. Przełóż placek masą, schładzam i oprószam cukrem pudrem.