Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na ciasto:
  • 9 białek
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego

 

Składniki na masę:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 opakowań galaretek w różnych kolorach

Wykonanie:

Białka ubijam na sztywną pianę. Wsypuję po trochu cukier oraz cukier waniliowy. Dodaję na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Dzielę ciasto na cztery części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą część dokładnie mieszam. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35 cm) nakładam od środka po dwie łyżki każdego typu ciasta. Piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzę ciasto i przekrawam je na dwa blaty. Każdą galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Wylewam każdą osobno do czterech płaskich naczyń i odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. Tężejącą piątą galaretkę miksuję z serkiem homogenizowanym. Dodaję pokrojone galaretki i mieszam. Przełóż placek masą, schładzam i oprószam cukrem pudrem.

Genowefa Jernaś
KGW Janowo

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież