Składniki:
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1/2 kg mąki
- 3 łyżeczki kakao
- kwaśny owoc - najlepiej agrest, może być z kompotu
Wykonanie:
Margarynę, masło i 1/2 szklanki cukru ucieram. Dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatam ciasto. Dzielę je na 3 części. Do jednej z nich dodaję kakao. Formę wykładam jedną białą częścią ciasta na zmianę z ciemną. Na to układam owoce. Ubijam białka z 1 szklanką cukru na sztywną pianę. Wykładam ją na owoce. Na pianę kruszę resztę białego ciasta. Piekę w temp ok. 180 stopni przez 45 minut. Po ostudzeniu polewam lukrem.
Karolina Kotecka
z Krotoszyna