Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki mleka,
- 35 dag mąki,
- 4 dag drożdży,
- rabarbar
Składniki na kruszonkę:
- 1 kostka masła,
- 6 łyżek cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 35 dag mąki
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn. Pozostawiam do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubijam z cukrem. Dodaję resztę mleka, mąkę, rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopiony tłuszcz. Ciasto długo wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Ciasto wykładam na blaszkę, kładę kawałki rabarbaru, kruszonkę i piekę w temperaturze 200⁰C przez 25 minut.