Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Placek drożdżowy
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 35 dag mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • rabarbar

 

Składniki na kruszonkę:
  • 1 kostka masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 35 dag mąki

 

Wykonanie:  

Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn. Pozostawiam do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubijam z cukrem. Dodaję resztę mleka, mąkę, rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopiony tłuszcz. Ciasto długo wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Ciasto wykładam na blaszkę, kładę kawałki rabarbaru, kruszonkę i piekę w temperaturze 200⁰C przez 25 minut.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież