Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

Składniki na spód biszkoptowy:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Pozostałe składniki:
  • dżem, najlepiej malinowy
  • 3-4 jajka
  • 150 g cukru
  • lody, najlepiej bakaliowe, waniliowe lub malinowe

 

Wykonanie:

Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Zmniejszam obroty w mikserze i stopniowo dodaję zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam cienką warstwę masy na blaszkę i piekę w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Po wystudzeniu spodu wycinam szklanką okręgi. Smaruję je dżemem i odstawiam na 20-30 min. Białka z 3-4 jajek ubijam na sztywno, dodając stopniowo cukier. Tuż przed podaniem na spody nakładam po gałce lodów, nakrywam je ubitą pianą, którą opalam palnikiem gastronomicznym lub posypuję startą czekoladą.

Piotr Ostrowski
Szef Kuchni Pałacu w Pakosławiu

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież