Składniki na spód biszkoptowy:
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- dżem, najlepiej malinowy
- 3-4 jajka
- 150 g cukru
- lody, najlepiej bakaliowe, waniliowe lub malinowe
Wykonanie:
Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Zmniejszam obroty w mikserze i stopniowo dodaję zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam cienką warstwę masy na blaszkę i piekę w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Po wystudzeniu spodu wycinam szklanką okręgi. Smaruję je dżemem i odstawiam na 20-30 min. Białka z 3-4 jajek ubijam na sztywno, dodając stopniowo cukier. Tuż przed podaniem na spody nakładam po gałce lodów, nakrywam je ubitą pianą, którą opalam palnikiem gastronomicznym lub posypuję startą czekoladą.