Składniki:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 220 ml oleju
- 350 g cukru do wypieków
- 330 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek maku
- 2 białe czekolady
- owoce sezonowe do dekoracji
Wykonanie:
W dwóch miskach osobno mieszam składniki suche i mokre (bez czekolady i owoców). Na końcu do mokrych składników dosypuję suche. Mieszam. Jedną tabliczkę czekolady kroję na kawałki. Dodaję do masy. Ciasto przekładam do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości. Piekę w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu dekoruję rozpuszczoną białą czekoladą i owocami.