Składniki
- mała paczka okrągłych biszkoptów
- 12 małych ciepłych lodów, najlepiej kakaowych w polewie czekoladowej
- 300 ml śmietany kremówki
- 500 g serka drobno mielonego lub homogenizowanego
- pół szklanki cukru
- 3 galaretki agrestowe
- 2 łyżki żelatyny
- ewentualnie kilka kropel esencji miętowej
Wykonanie:
Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeśli lubimy miętowy smak, można do niej dodać kilka kropel esencji miętowej. Kremówkę ubijam z cukrem, a następnie miksując na wolnych obrotach stopniowo dodaję do niej serek i 2/3 tężejącej galaretki. Lekko tężejącą masę (2/3 ilości) przelewam do okrągłej formy, a następnie delikatnie wciskam w nią lody. Wierzch lodów delikatnie polewam resztą masy serowej, a następnie układam biszkopty. Ciasto wstawiam na chwilę do lodówki. Po stężeniu masy zalewam resztą tężejącej galaretki. Odstawiam do zastygnięcia.