Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 30 minut
składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady (można zrobić pół na pół z czekoladą mleczną)
  • 40 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (olejek waniliowy)
wykonanie:

Foremki do pieczenia smaruję masłem i oprószam delikatnie kakao - ewentualnie mąką. Masło i czekoladę roztapiam cały czas mieszając. Lekko studzę masę czekoladową (nie może być gorąca). Dodaję przesianą mąkę i cukier, a na koniec jajka, żółtka i ekstrakt. Gotową masę czekoladową rozlewam do foremek. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 10 minut (uzależnione to jest od piekarnika). Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjmuję z piekarnika i delikatnie przekładam na talerz. Posypuję cukrem pudrem lub kakao. Podaję ze świeżymi owocami lub lodami waniliowymi.

Komentarze  


#1 Krystyna 2018-09-02 16:44
Ja dziękuję! Honorata, dlaczego do takiej ilości czekolady (2,5 tabliczki) jeszcze szklanka cukru? Przecież to jest za słodkie i mdłe. Mam już doświadczenie, co prawda li tylko w jedzeniu tego pysznego ciastka, ale 3 łyżki cukru, to już nadto :)
Ono ma cuuuudowny smak, jak się czuje goryczkę dobrej czekolady, a nie słodycz cukru.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież