Składniki na ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 nieduże jajka
składniki na masę budyniową:
- 600 ml mleka
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie 20 ml ulubionego likieru
wykonanie:
Przygotowuję krem. Najpierw zagotowuję mleko z ziarenkami wanilii i odstawiam. Żółtka i cukier ucieram do białości. Dodaję mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, cały czas miksując aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 100 ml wrzącego mleka z wanilią i miksuję do połączenia składników. Zahartowaną masę jajeczną wlewam do reszty gotującego się mleka waniliowego i dokładnie mieszam do całkowitego połączenia. Dodaję likier i mieszam, po czym zagotowuję masę cały czas mieszając do momentu jej całkowitego zgęstnienia. Jeszcze gorący krem dokładnie przykrywam folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni kremu i odstawiam do wystudzenia.
W garnku zagotowuję wodę z masłem. Do gotującej wody wsypuję mąkę, cały czas mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Mieszam do momentu aż ciasto będzie mieć szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Zimna masę miksuję z jajkami na gładkie, jednolite ciasto. Masę przekładam do szprycy bądź rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można to też zrobić łyżką. Wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia eklerki. Powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości. Piekę w temperaturze 200ºC przez 20-30 minut. Eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Po wyjęciu i ostudzeniu kroję na dwie części.
Nadziewam przygotowanym wcześniej kremem. Po nadzianiu eklerów kremem, przykrywam je drugą częścią ciastka, po czym ozdabiam polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem.