składniki na ciasto:
- 200 ml mleka
- 15 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 550 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g masła
- szczypta soli
składniki na kruszonkę:
- 200 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
składniki na masę serową:
- 250 g twarogu
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany jeśli biały ser jest zbyt suchy
pozostałe składniki:
- owoce sezonowe (ewentualnie mrożone)
- lukier cytrynowy
wykonanie:
W misce rozpuszczam w ciepłym mleku drożdże i cukier. Odstawiam do wyrośnięcia. Dodaję roztrzepane jajka z żółtkiem na jednolitą masę. Dodaję mąkę i sól, mieszam aż wszystko się połączy. Przekładam na oprószoną mąką stolnicę i zagniatam aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W trakcie delikatnie można podsypywać dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Następnie na ciasto nakładam część miękkiego masła i zagniatam dalej ciasto. Czynność tę powtarzam do momentu zużycia całego masła. Kiedy ciasto jest gładkie i sprężyste odkładam, przykrywam suchym ręczniczkiem kuchennym i zostawiam do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość.
W tym momencie ze składników na kruszonkę przygotowuję posypkę na drożdżówkę (masło, mąkę i cukier mieszam końcówkami palców aż składniki się połączą).
Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki (z porcji wychodzi mi około 14 drożdżówek). Formuję kulki i odstawiam do wyrośnięcia (około 15 minut).
W tym czasie mieszam ser z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym na jednolitą masę. Jeśli jest ona zbyt sucha dodaję śmietanę. Masa musi mieć konsystencję gęstego serka homogenizowanego.
Kulki rozciągam na placki o grubości około 0,5 cm. Układam na blasze do pieczenia zachowując odstępy. Na cieście rozsmarowuję masę serową (około 1 kopiasta łyżka masy na jeden placek). Na wierzchu układam owoce. Posypuję kruszonką. Odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekę w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Jeszcze gorące polewam lukrem cytrynowym (do gorącej śmietanki dodaję cukier puder i sok cytrynowy lub kilka kropel olejku cytrynowego - wszystko mieszam na gęstą polewę).
Piekę w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Jeszcze gorące polewam lukrem cytrynowym (do gorącej śmietanki dodaję cukier puder i sok cytrynowy lub kilka kropel olejku cytrynowego - wszystko mieszam na gęstą polewę).